VITRA Campus – Architecture

The Vitra Haus was commissioned in 2006, with the theme of archetypal house and stacked volume. Due to its proportions and dimensions, Herog & de Meuron called it 'Domestic Scale' allowing their showrooms to be reminiscent of residential settings. The Vitra Haus has both a daytime view and nighttime view, where the perspective changes where the user views out during the day, and in at night.

The Vitra Haus was commissioned in 2006, with the theme of archetypal house and stacked volume. Due to its proportions and dimensions, Herzog & de Meuron called it ‘Domestic Scale’ allowing their showrooms to be reminiscent of residential settings. The Vitra Haus has both a daytime view and nighttime view, where the perspective changes where the user views out during the day, and in at night.

Focusing mainly on furniture and interior design, the museum features work from Charles and Ray Eames, George Nelson, Alvar Aalto, Verner Panton, Dieter Rams, Richard Hutten, and Michael Thonet. The museum was the first building of Frank Gehry in Europe.

Built in 1994, the Fire Station was Zaha Hadid's first built project, constructed as a working firehouse within the Vitra Campus intended to serve the campus. The building functioned as a firehouse until fire district lines were redrawn, rendering the building obsolete. The building is now used as a showplace for its permanent collection of chairs.

Built in 1994, the Fire Station was Zaha Hadid’s first built project, constructed as a working firehouse within the Vitra Campus intended to serve the campus. The building functioned as a firehouse until fire district lines were redrawn, rendering the building obsolete. The building is now used as a showplace for its permanent collection of chairs.

Swiss Architecture – In Basel

The museum is meant to answer to art and not assert itself through architectural extravagance. Each gallery is defined through proportions, materials and excellent lighting. This lighting was a main element of design leading to the installation of a lightweight glass roof.

The museum is meant to answer to art and not assert itself through architectural extravagance. Each gallery is defined through proportions, materials and excellent lighting. This lighting was a main element of design leading to the installation of a lightweight glass roof.

HdM replaced two of the older halls at Messe Bese with an extension that stacks 3 new ten meter high halls on top of one another, creating a sense of displaced volumes. The exterior cladding is brushed aluminum with the impression

Completed in 1998, the building was conceived as an organism and extends in multiple directions, reacting to the medieval lots, courtyard and structures surrounding it. The building shape was not formed from the outside but is a consequence of inner growth and building code restrictions. The building is clad in a unique bottle green cladding, with printing on it.