Mid-Century Modern Construction

  • June 12, 2015
  • Blog

MidCentMod_98Initial reactions towards this Mid-Century modern house shows a yard that has potential but hasn’t been fleshed out yet. The first thing we did was save all the slate pavers during the construction process. The pavers were in nearly perfect condition and were structurally sound and saving them allowed us to keep a historic element of the house and bring it through in the new design. Continue to see the construction process!

To see the finished project continue HERE

Sustainable Habitats Construction

  • June 12, 2015
  • Blog

The construction of the landscape took place during and after the completion of the house. The green roof system installed on the upper patio helps with insulation, water retention, and provides an excellent thermal barrier in both the summer and winter. Continue below to see the in progress photos of this project!

Staging area for the construction of the house. This is the location of the backyard area and garage with upper patio.

Staging area for the construction of the house. This is the location of the backyard area and garage with upper patio.

Vapor barrier installed on bedroom patio.

Vapor barrier installed on bedroom patio.

Exterior front patio under construction. The vapor barrier, sheathing and framing complete. Exterior cladding can be installed as well as the planter beds.

Exterior front patio under construction. The vapor barrier, sheathing and framing complete. Exterior cladding can be installed as well as the planter beds.

Preparing the ground for new turf in the backyard.

Preparing the ground for new turf in the backyard.

Arial view of unfinished back patio over the garage.

Arial view of unfinished back patio over the garage.

Topdown view of installed turf in background.

Topdown view of installed turf in background.

Installation of patio furniture on bedroom patio.

Installation of patio furniture on bedroom patio.

Green tiles installed around Air Conditioning Unit.

Green tiles installed around Air Conditioning Unit.

Planter boxes installed on upper patio.

Planter boxes installed on upper patio.

To see the finished project continue HERE

Domani Firm Profile

  • June 12, 2015
  • Blog
View of exhibition area at Domani's office in Basil

View of exhibition area at Domani’s office in Basil

View of Domani's storage area in Basil

View of Domani’s storage area in Basil

Domani looks to reinvent craftsmanship through the search of new applications in both color and technique. They use the best traditional baking techniques but look to develop new procedures for spectacular glazing. Domani invests time and resources searching for materials suited best for their designs and this knowledge allows them to create custom products for their clients. While reinventing tradition, material respect remains priority.

Learn more about Domani HERE

Solitaire Nursery – Loenhout Belgium

  • June 07, 2015
  • Blog

“For over 25 years, Solitaire has been an expert in cultivating standalone plants. Founded as a small nursery with hedgerows and trees trimmed into specific shapes, Solitaire now is a trendsetter in its branch. Out nursery boasts standard trees, in the most diverse shapes and sizes, grown on over 90 hectares of plots. They find their way into magnificent landscape projects throughout Europe.”

Find out more about Solitaire Nursery HERE

 

WESTPOL – Firm Profile

  • June 07, 2015
  • Blog

Designed by Dipol Landscape Architects, Basel/Christopher T. Hunziker & Hans Moser and opened in June of 2005, Wahlenpark was the last addition to the overall redevelopment “Zentrum Zurich Nord.”

Westpol is a firm that focuses on planning and implementation of open spaces in various contexts, themes and scales. Their projects design the urban and exterior public spaces including boulevards, promenades and parks with the hope to formulate a vision for cities of the future.

Andy Schoenholser founded Westpol in 2008, emerging from Dipole Landscape Architects. they currently employ 8 landscape architects and designers, working on projects such as Leutschenpark and Wahlenpark/Zurich.

Find out more about Westpol HERE

VITRA Campus – Architecture

The Vitra Haus was commissioned in 2006, with the theme of archetypal house and stacked volume. Due to its proportions and dimensions, Herog & de Meuron called it 'Domestic Scale' allowing their showrooms to be reminiscent of residential settings. The Vitra Haus has both a daytime view and nighttime view, where the perspective changes where the user views out during the day, and in at night.

The Vitra Haus was commissioned in 2006, with the theme of archetypal house and stacked volume. Due to its proportions and dimensions, Herzog & de Meuron called it ‘Domestic Scale’ allowing their showrooms to be reminiscent of residential settings. The Vitra Haus has both a daytime view and nighttime view, where the perspective changes where the user views out during the day, and in at night.

Focusing mainly on furniture and interior design, the museum features work from Charles and Ray Eames, George Nelson, Alvar Aalto, Verner Panton, Dieter Rams, Richard Hutten, and Michael Thonet. The museum was the first building of Frank Gehry in Europe.

Built in 1994, the Fire Station was Zaha Hadid's first built project, constructed as a working firehouse within the Vitra Campus intended to serve the campus. The building functioned as a firehouse until fire district lines were redrawn, rendering the building obsolete. The building is now used as a showplace for its permanent collection of chairs.

Built in 1994, the Fire Station was Zaha Hadid’s first built project, constructed as a working firehouse within the Vitra Campus intended to serve the campus. The building functioned as a firehouse until fire district lines were redrawn, rendering the building obsolete. The building is now used as a showplace for its permanent collection of chairs.

Swiss Architecture – In Basel

The museum is meant to answer to art and not assert itself through architectural extravagance. Each gallery is defined through proportions, materials and excellent lighting. This lighting was a main element of design leading to the installation of a lightweight glass roof.

The museum is meant to answer to art and not assert itself through architectural extravagance. Each gallery is defined through proportions, materials and excellent lighting. This lighting was a main element of design leading to the installation of a lightweight glass roof.

HdM replaced two of the older halls at Messe Bese with an extension that stacks 3 new ten meter high halls on top of one another, creating a sense of displaced volumes. The exterior cladding is brushed aluminum with the impression

Completed in 1998, the building was conceived as an organism and extends in multiple directions, reacting to the medieval lots, courtyard and structures surrounding it. The building shape was not formed from the outside but is a consequence of inner growth and building code restrictions. The building is clad in a unique bottle green cladding, with printing on it.

Swiss Parks Visited

  • March 22, 2013
  • Blog

 

Partially completed in 2002, MFO-Park is built on the former engine factory “Machinefabrik Oelikon,” where its name derives. The project was designed by Burckhardt + Partner & Raderschall Landschaftarchitekten AG in an international competition. Within the park is a large “Park-Haus,” a double walled trellis open on 3 sides that are reminiscent of ancient garden design and its covered with plants. The park includes open air movies, theatre, concerts and other activities.

Oerliker Park - Designed by Grun Stadt Zurich in 2001, Oerliker Park was the first of four multi-purpose parks in the area as part of a plan to revive a formerly urban industrial district.

Oerliker Park – Designed by Grun Stadt Zurich in 2001, Oerliker Park was the first of four multi-purpose parks in the area as part of a plan to revive a formerly urban industrial district.

Designed by Dipol Landscape Architects, Basel/Christopher T. Hunziker & Hans Moser and opened in June of 2005, Wahlenpark was the last addition to the overall redevelopment “Zentrum Zurich Nord.”